Naar het menu
Direct een afspraak maken

Bloedafname middels vingerprik

Informatie voor verwijzers

Verwijsindacties in het kort

ZorgvraagAanvraagVerwijsbrief nodig
BewegingsapparaatBlessureconsultJa
Klachten tijdens inspanningConsult+Inspanningsdiagn.Ja
Langdurige vermoeidheidInspanningsdiagnostiek,
evt. revalidatie op maat
Ja
Verbeteren belastbaarheid
- Oncologie
- Cardiologie
- Pulmonologie
Inspanningsdiagnostiek
t.b.v. revalidatie op maat

Ja
BeweegadviesGroot SMO met ademgasNee
PrestatieverbeteringGroot SMO met ademgasNee
SportkeuringSportkeuringNee

Wanneer is een doorverwijzing naar de sportarts zinvol?

In de volgende gevallen kan doorverwijzing naar de sportarts zinvol of zelfs noodzakelijk zijn:

Patiënten hebben:

  • al dan niet langdurige klachten van het bewegingsapparaat (schouder, rug, heup, knie, enkel) in alle leeftijdscategorieën;
  • klachten tijdens inspanning in de breedste zin van het woord;
  • langdurige vermoeidheidsklachten; aanvraag betreft dan inspanningsdiagnostiek;
  • een oncologische, cardiale of pulmonale voorgeschiedenis en willen/moeten hun conditionele belastbaarheid verbeteren; aanvraag betreft dan inspanningsdiagnostiek t.b.v. revalidatie op maat;
  • een inactieve leefstijl, zijn boven de 35 jaar en willen gaan sporten of worden door u geadviseerd om te gaan sporten;
  • een door de sportbond verplichte sportkeuring nodig.

Basisverzekering en aanvullende verzekering

Het kerntakenpakket van de sportarts bestaat uit taken die vanuit de basisverzekering worden bekostigd en uit taken die vanuit de aanvullende verzekeringen of door sporters zelf worden bekostigd.

  1. Blessureconsulten uitgevoerd door de sportarts worden vergoed vanuit de basisverzekering, een verwijzing van de huisarts is noodzakelijk.
  2. Sportmedische onderzoeken gericht op beantwoording van een zorgvraag zoals revalidatie bij chronisch zieken of met insteek inspanningsdiagnostiek bij inspanningsgebonden klachten, wordt via de basisverzekering gedeclareerd. Ook hierbij is een verwijzing noodzakelijk.
  3. Sportmedische onderzoeken met louter als doel screening of prestatieverbetering, worden door de sporter zelf betaald, of, indien hij hiervoor aanvullend verzekerd is, via zijn zorgverzekeraar. Hiervoor is een verwijzing van de huisarts niet nodig.

Het specialisme sportgeneeskunde

De expertise van de sportarts kan voor veel patiënten met klachten in relatie tot beweging, van grote waarde zijn. De sportarts heeft de beschikking over een groot diagnostisch arsenaal maar behandelt in principe conservatief. De sportarts heeft bij uitstek kennis van het bewegingsapparaat, lichamelijke inspanning in relatie tot belastbaarheid, inspanningsdiagnostiek en inspanningsfysiologie .

De sportarts onderscheidt zich door een generalistische aanpak. Tijdens het consult wordt het héle bewegingsapparaat van de patiënt beoordeeld. Naast de functie van spieren, pezen en gewrichten betekent dit ook dat de cardiologische, pulmonologische, neurologische en vasculaire status van patiënt wordt bepaald. Deze worden vervolgens in de context van belasting (sport) en belastbaarheid (co-morbiditeit) van het individu beoordeeld.

Ook inactieven met een beweegindicatie, niet-sporters en beginnende sporters zijn dus op hun plaats op het (blessure)spreekuur van de sportarts.

Verwijzing

Uw kunt uw patiënt elektronisch verwijzen. Dit kan via Zorgdomein, via Zorgmail, of via Edifact. Wij nemen binnen 2 werkdagen contact op met uw patiënt om een afspraak te plannen. De wachttijd is maximaal twee weken, meestal minder dan een week.

Een verwijzing op papier is natuurlijk ook mogelijk. Uw patiënt plant in dat geval een afspraak in de online agenda, of neemt telefonisch of per email contact met ons op.

Overleg

Mocht u willen overleggen aangaande het beste beleid voor uw betreffende patiënt neemt u dan contact met ons op. Indien het ons niet lukt om u direct telefonisch te woord te staan, dan streven wij er naar u voor het einde van de werkdag terug te bellen. Een email sturen mag natuurlijk ook.